Min blogg

Hej igen  Ja nu har vi kommit nästan halvvägs in på 2016. Vi hade sommarvärme några veckor och mina dalialökar ville ut i sommarvärmen. Jag delade dem inte utan planterade dem i det skick de var och jag fyllde 42 krukor. Efter några dygn fick jag lov att ta in dem under tak för frosten var i annalkande. Nu hoppas jag att de får komma ut i luften om någon dag och så får vi avvakta nästa frostnätter i början av juni. Men då blir de i såfall övertäckta med fiberduk,

Jag fick min släktbok klar och kunde leverera den till jul. När jag höll första provexemplaret i min hand var det en mäktig känsla som for i mig. Jag kände mig faktiskt väldigt stolt över det enorma arbete jag lagt ner på denna bok. Fick också reda på av tryckeriet att de skickat boken till alla större arkiv i Sverige för arkivering i framtiden.

Ja annars rullar allt på i nästan samma takt som tidigare. Jag som skulle ta det så lugnt och bara måla tavlor då och då fick en enorm energikick i stället och nu tillbringar jag dagarna med att måla upp ett lager med glas och sen skall jag ta reda på allt vitt porslin som ligger omålat.

Min väninna AnnaStina Orrgren Persson avled i januari och jag var ner till Kristianstad i april och besökte hennes dotter Kristina. Vilket enormt nedlagt välgjort arbete i konst och konsthantverk hennes mamma efterlämnat. Jag fick en energikick utan dess like av denna resa.När jag kom hem tog jag fram alla smycken som var halvfärdiga och började genast se till att få dem klara.

Ja det är bäst att köra på när lusten och orken finns. Men visst känner man att det är inte som förr i tiden. Åren tar ut sin rätt. Fördelen med att vara pensionär är att man inte har krav på sig med bestämd arbetstid utan man får ta den tid man känner att man orkar med att "jobba".Ingen som klandrar en om man inte orkar med allt på en dag.

Ja i juni flyttar våra hyresgäster tillbaka till sina hemorter Grästorp och Alingsås. De har pluggat här på högskolan i 4 år och vi kommer att sakna dem mycket. Fina underbara ungdomar. Vi har redan nya hyresgäster som flyttar in 1 augusti. Mats och Hannele. Jag är helt säker på att vi kommer att få mycket glädje av dem och att vi kommer att trivas bra tillsammans. Vi har en liten uthyrningslägenhet på 2,5 rum och litet kök. Ca 40 kvm som ligger i en uthuslänga på gården. 

Men en vecka i juli månad har vi tänkt ha en Loppis här på gården och tömma allt i uthusen och det vi inte behöver. Det behövs en rejäl rensning.

Just nu har jag 49 av mina tavlor utställda i lobbyn på hotell Gustaf Wasa i Borlänge. Skall hämtas hem 28 maj. Sen närmar sig min största utmaning hittills i mitt liv. Jag skall ställa ut ensam på Galleri T på Österlånggatan 3 i gamla stan i Stockholm 10-15 september. Det är med stor spänning jag ser fram emot denna vecka i Stockholm. Vernissage blir 10 september men jag kommer att återkomma om detta arrangemang.

Ja nu är det bara att invänta sommaren och vackra dagar. Mitt kroniska hjärtflimmer och kol gör att jag inte klarar att vara i solen men det finns ju skugga. I sommar skall vi inte till Tyngsjö. Vi har gjort vårt där efter 9 år men det är en stor saknad att inte hålla på med det arrangemanget längre. En dagstur dit blir det säkert en av dagarna i vecka 30 och så hoppas jag kunna åka till Blybergsdagen- Det är 10 år sen jag var där sist. Det blir säkert en del till ställen som skall besökas i sommar om vädret tillåter.

Jag önskar att alla får en skön sommar.

 

 

  Ja nu har vi kommit in i oktober och har härliga Brittsommardagar som snart byts ut mot kallare dagar och frostiga nätter. Dahlialökarna är uppgrävda och lagda i förvaring till nästa år. Utemöblerna undanställda. Det ser tomt ut i rabatterna men nu får man istället njuta av alla vackra höstfärger naturen bjuder på.

Ja vad har hänt de siata 7 månaderna sen jag sist skrev på bloggen. Jo vår katt Molly som skulle vara innekatt blev till slut en blandning av inne och utekatt Det gick inte att hålla henne inne när sommarvärmen kom. Med stor bävan vad som skulle ske så öppnade vi dörren för henne och hon fick springa fritt på gården. Vilken glädje vi kände när vi märkte att det gick bra. Hon accepterade att stanna hemma på gården fast nån enstaka gång besöker hon grannarnas gård. Hon kommer in fasta tider för lunch o middag samt mellanmål. När hon fått sitt kvällsmål i 18-tiden är hon sedan inne tills nästa morgon i 9-tiden då hon vill ut. Inga problem vi är så nöjda med henne och vad jag förstår är det ömsesidigt.

Förutom Molly så har det rullat på med olika aktiviteter. Jag är ju kassör i föreningen Konst i Kvadrat och vi har för en vecka sedan haft vår årliga samlingsutställning på Magasinet i Falun som åtföljts av att vi medlemmar ställer ut på olika ställen i Borlänge och Falun. Själv ställde jag som jag brukar ut på Wasabryggeriet i Borlänge tillsammans med Carin Rosell och Katarina Ingvaldsdotter. Jag fick 2 stora tavlor sålda på Magasinet. Glitter o Glamour samt Fallande frukt

Hela våren gick åt till förberedelser för Tyngsjödagarna som är vecka 30 varje år. Det blev xtra mycket i år eftersom vi förutom bygdegården även fick ta hand om serveringen nere vid prästgården. Detta var 9:e året vi var där och även det sista. Det var med starka känslor jag lämnade Tyngsjö. Hur mycket jobb det än inneburit så har det varit en härlig känsla att få åka dit. Träffa alla duktiga hantverkare och besökare. Än en gång ett stort tack till alla. Den fina avslutningskvällen där jag avtackades glömmer jag inte. Väl hemkommen fick jag av Berit en underbar fotobok över årets dagar i Tyngsjö bygdegård.

Inget gott som inte har något ont med sig. Efter Tyngsjö hann jag vara hemma 1 vecka innan det var dags att checka in på ett nytt ställe. Denna gång Falu lasarett avd 15 kirurgen. Mitt blodtryck var på tok för lågt under 90 i övertryck. (har i vanliga fall för högt) och jag hade sår i tolvfingertarmen.  Efter 4 dygn fick jag komma hem och efter 5 dygn hemma var det dags för ambulansfärd igen till Falu lasarett men då till Kardiologen- Blev kvar i 3 dygn. Läkarna misstänkte att mitt hjärta var så ansträngt och att mitt flimmer fått jobba så hårt att det utlösts en kärlkramp. Tur i oturen så tog de bort en massa medeciner men satte in magsårsmedecin. Nu känner jag att jag börjar komma tillbaka igen fast det är dåligt med orken. Blir mycket flåsande.

Jag måste nu arbeta för att få min släktbok färdig, Många tankar kommer upp när man blir sjuk. Skall jag hinna få boken klar m.m.  Men detta är nu Prio 1.  Hoppas bara att de jag kontaktar för kompletteringar svarar snabbt.

 

Ja nu är vi redan strax inne på februari 2015 och jag har inte varit aktiv något på bloggen under 2014. Ja vad hände egentligen 2014. Det har varit ett år där det hänt både det ena och det andra. Sorg i släkten, sjukdom o operation nära anhörig men det har även funnits många glädjestunder.

Jag har kännt mig ganska vissen mest hela året. Orkeslös helt enkelt. Men jag har ialla fall försökt vara rätt så aktiv med min tavelmålning, en del konstutställningar, allt arbete omkring Tyngsjöveckan ( se www.Tyngsjo.se ). Dessutom arbetet som kassör i KIK Konst i kvadrat. Men jag har mycket att tacka min sambo Lars för som ställer upp och stöttar mig i det mesta.

26 oktober 2014 adopterade vi katten Molly 2,5 år  från Bergslagens katthem. Livet förändrades och jag började bli piggare. Månaden efteråt fick jag en medicin för mitt KOL. Nu blir jag inte lika andfådd som tidigare. Skulle kanske ha haft denna medicin redan för 2 år sen. Men bättre sent än aldrig heter det ju. Jag kan nu vara vaken hela dagarna utan att sova ett par timmar varje em. Lusten har återkommit och jag börjar se framåt igen.

Detta gör att jag återupptagit arbetet med den släktutredning jag började med 2013. Ett enormt arbete där jag lagt ner oräkneliga timmar. Skall försöka få dokumentationen klar till sommaren. Den skall sammanställas och renskrivas. Detta arbete har gett mig en intressant inblick i min släkt även om det är långt avsides och tillhör många olika släktgrenar. Men vi alla ca 460 st som är med i denna dokumentation härstammar från våra stamförfädrar Anders Petter o Anna Stina Eklund i Väster Färnebo i Västmanland. Det ställe där den stora skogsbranden härjade i höstas.

Förutom alla namn ca 460 som ingår från 1850 -2013/delvis 2014 så har jag tagit fram Anders Petters soldatbrev, soldatrulla och bouppteckning. Gjort en förteckning över släktskapsrelationer samt en förteckning över släkt i rakt nedstigande led. Beskrivit  soldater och soldattorp under 1800-talet. Gjort en liten berättelse om Anders Petter och Anna Stina samt deras anfädrar. Kartor från Väster Färnebo. Beskrivit Spanska sjukan där flera av våra släktingar avled. Silverrävar och porfyrbrott i Älvdalen m.m. Jag tror att det kan bli en intressant läsning. PS Detta är en släktdokumentation som berör släkten på min mors sida.

 

 

Ja nu har vi hamnat i årets sista månad (julmånaden) med alla måsten som borde göras. För min del är julstöket något som inte prioriteras längre.

Det som jag nu har framför mig är att försöka tömma mitt lager och inventarier från min f.d affär Dekorboden. Därför kommer jag att ha en stor utförsäljning nästa vecka och förhoppningsvis bli av med det mesta. Min tanke är att kunna ha lokalen där jag tidigare hade min affär (hemma på gården) till ett slags Galleri med mina tavlor. Jag kommer att fortsätta måla tavlor och då tillsammans med mina kamrater i målargruppen Kontrasterna.

Det allra största projektet jag har framför mig är att ordningställa det stora släktregister jag håller på med. Ett jobb som tar oerhört mycket tid men som är väldigt intressant. Jag förstår hur amerikanarna som är med i TV-programmet "Allt för Sverige" känner samhörighet med flydda tider. Jag vet hur jag kände när jag stod vid platsen där soldattorpet stått som min morfar föddes i och hur känslorna kommer fram när jag är i Blyberg eller uppe i S Bergsäng. Många fnyser åt detta nu men de flesta kommer säkert en dag att få uppleva känslor och tankar kring våra anfäder.

Om jag inte skriver mera nu före jul så hoppas jag att ni alla får en skön och härlig Jul.

 

Senaste kommentarer

28.04 | 20:32

Jag läser gång på gång om deras öden och förundras över att de även orkade ta hand om "fosterbarnen" Vilka fina förfäder vi haft. Jag beundrar arbetet du gjort

28.04 | 19:34

Vilket jättejobb du lagt ner med att hitta uppgifter om alla. Ser med spänning fram mot att få läsa boken.

28.04 | 19:14

Vad spännande det ska bli att få ta del och läsa släktboken. Farfar Alrik talade om Gustaf och Axel och syster Anna henne fick jag träffa flera gånger.