Från stam till grenar

Mitt aktuella projekt

 

 

en släktkrönika

Nu har jag äntligen gjort klart boken ”Från stam till grenar”. Den är på 330 A4 sidor och innehåller en släktkrönika över Westgärds och Ollassläkten från 1600-talet till nutid samt Ryttarsläkten från Bodlindor. Utöver dessa finns flera andra släkten dokumenterade och flera släktregister.

Utdrag ur släkt- och hembygdsforskaren Anders Westgärds i Söder Bergsängs efterlämnade dokument som bl.a dagboksanteckningar, bomärken och dialektord, skrönor, personalier.

Bydokumentation från byarna runt och kring sjön Opplimen och ända upp mot Brossen och Slättberg i Leksands kommun.

Boken innehåller även en massa fotografier över personer från 1800-1900 talet.

Boken är inbunden och framsidan har en kopia av en oljemålning målad av mej.

Denna bok är ämnad att vandra vidare i kommande generationer. Alla vill ju en dag ha reda på sina anfäder. Denna bok kan vara behjälplig i framtidens forskning om din släkt.

Tidsåtgång 30 månader med flera tusen timmars pappers- och dataarbete samt övriga kostnader som bilkostnader i samband med besök och färgpatroner och papper.

Tryckeriet har lovat att boken är klar strax före jul, så passa på att ge bort den i julklapp. En fin present även till den yngre generationen som en dag säkert kommer att fundera över sin släkt.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

En släktkrönika om de 3 bröderna Jonas, Erik och Anders som växte upp i början av 1800-talet på Westgärdsgården i Norr Lindberg Leksand. Av dessa bröder stannade Erik kvar på hemgården i Norr Lindberg och Anders och Jonas kom till byn Sjugare. Det är deras ättlingar till dags dato som boken egentligen handlar om. Kommer nog att bli ca 200-300 personnamn.

Jag har fått tillgång till min farfar Anders Westgärds i Söder Bergsängs efterlämnade dokument. En guldgruva att gräva ur. Han dog 1951 så allt som hänt från den tiden till dags dato måste jag ta reda på via personlig kontakt. Av sekretesskäl får man inte forska i kyrkböckerna de sista 70 åren. 

Men boken innehåller även mycket annat. Släktkrönikor från Persgården, Perhindersgården, Lim senare Lindgården, nya Limgården, Ryttar i Bodlindor m.fl. Utdrag ur farfars dagböcker, skrönor, Sjugare by, dialektord, personalier m.m. Jag har renskrivit allt från hans fina handstil men som för yngre kan vara svårt att läsa och tyda. Släktanor ända ner till 1600-talet.

Det är alltid intressant att i en släktbok läsa lite fakta om personerna. Det ger mycket mer än bara årtal. Denna släktbok skall ju finnas kvar i många, många generationer i framtiden och läsas och begrundas vad vi höll på med på vår tid. Ju mer text och bilder, ju mer spänning och beundran.

Boken kommer att ges ut i limbindning i A4 format och innehålla 200-250 sidor med färgat omslag rygg och baksida. Framsidan ett foto av en tavla jag målat.  

När blir boken klar? Förhoppningsvis senast hösten 2018. Beror på hur snabbt jag får in uppgifter och hur mycket tid jag orkar lägga ner på detta projekt.

Jag har ett spännande projekt att jobba med nu när hösten kommit och de långa mörka vintermånaderna är i annalkande.

Nu är vi inne i slutet av november 2019 och nu ligger boken klar för tryckning. En bok på drygt 300 A4 sidor och med mera innehåll än jag från början tänkt mej. Boken innehåller även ett flertal släktregister samt bydokumentationer från byarna Torrberg, Bodlindor, Leksboda, Sjugare, Bergsäng, Lindberg, Ända upp till Slättberg.

 

 

 

Det finns ingen video

Senaste kommentarer

28.04 | 20:32

Jag läser gång på gång om deras öden och förundras över att de även orkade ta hand om "fosterbarnen" Vilka fina förfäder vi haft. Jag beundrar arbetet du gjort

28.04 | 19:34

Vilket jättejobb du lagt ner med att hitta uppgifter om alla. Ser med spänning fram mot att få läsa boken.

28.04 | 19:14

Vad spännande det ska bli att få ta del och läsa släktboken. Farfar Alrik talade om Gustaf och Axel och syster Anna henne fick jag träffa flera gånger.